Дискусиите за повишаване на кибер устойчивостта на европейско ниво ще повлияят ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС

Дискусиите за повишаване на кибер устойчивостта на европейско ниво ще повлияят ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС

Статистиката за инцидентите в интернет пространството вече не прави никакво впечатление, фокусът се измества върху адекватната реакция на предизвикателствата в кибер пространството, посочи Росен Желязков.

Дискусиите, свързани с решенията за повишаване на кибер устойчивостта на европейско ниво, ще повлияят ролята на България като председателстваща Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, който даде начало на 16-ата международна конференция InfoSec & Data Storage под надслов „Сътрудничеството в основата на опазването на критичните данни“.

Статистиката за инцидентите в интернет пространството вече не прави почти никакво впечатление, а фокусът се измества върху адекватната реакция на предизвикателствата в кибер пространството, посочи Росен Желязков. „Затова решенията за устойчивост, предлагани от Европейската комисия, са именно в посока засилване на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) с постоянен мандат, регулация, свързана със сертифицирането на информационните и комуникационните технологии, разработването и внедряването на нови подходи и други. Дискусията по всички тези политики ще повлияят ролята на България като председателстваща Съвета на ЕС“, подчерта председателят на ДАЕУ пред участниците в двудневната конференция.

Заплахите в кибер пространството са свързани вече не само с възможността за традиционни престъпления като кражби, измами, детска порнография, но и с международен тероризъм и уязвимост на информационни системи и критична инфраструктура, отбеляза Росен Желязков.

„Доверието е основният елемент на обществените отношения, който стои в основата на преодоляването на тези предизвикателства. Дигиталната икономика е гаранция за конкурентоспособност, но именно доверието е предпоставката за това икономиката да се развива по начина, по който технологиите биха й позволили“, заяви още Росен Желязков.

Държавната агенция „Електронно управление“ е партньор на двудневния форум, който събра в столицата водещи представители на институциите и на бизнеса в областта на кибер защитата, сигурността на мрежите и информационните системи, политиките за сигурност, защитата на личните данни и др. Сред акцентите на дискусиите са рисковете пред организациите в областта на информационната сигурност, ефективното съхранение на данните, новите стратегии и планове за борба с кибер заплахите.

Споделете
gerb

Държавна агенция „Електронно управление”

Ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" 6, София 1000

тел. 02/949 20 40, 02/949 21 15 , факс 02/949 21 58

mail@e-gov.bg

Essential SSL